Letvægts-underbygningssystem som er nemt at lave

Tekst og billeder af Dick Ganderton (oversat til dansk af Erik Olsen)


Jeg har benyttet letvægts-underbygninger af krydsfiner til mit transportable anlæg i 7mm (1:43,5) ScaleSeven i nu omtrent 17 år. Jeg udviklede en meget enkel udformning som betød at jeg ikke behøvede at være snedker for at det lykkedes! Jeg har netop lavet nogle flere sektioner til mit anlæg i amerikansk H0.

Figur 1 (klik for at forstørre)

Grundlæggende er materalerne 3 mm krydsfiner af høj kvalitet til toppladen og 6 mm krydsfiner af billig kvalitet til resten. Jeg køber en hel plade, ca. 8' x 4' i rigtige mål (2,44 x 1,22 m), i byggemarkedet og får dem til at save den ud på deres saveanlæg til plader i de størrelser jeg skal bruge. På den måde er jeg sikker på at alle stykkerne er vinkelrette og, hvor det er nødvendigt, har den samme bredde eller længde.

Sidestykkerne, endestykkerne og afstivningerne er alle ca. 4" (10 cm) høje. De indvendige afstivninger er bygget op som en gammeldags flødebollekarton med hakker skåret - ret groft i mit tilfælde - i den halve bredde, og delene passer sammen i hakkene. 'Rummene' er ca. 12" (30 cm) i kvadrat, og mindst fire af dem er forsynet med diagonalafstivninger der forøger sektionens stivhed og modvirker vridning. Endestykkerne passer inden i sidestykkerne, og de er limet til toppladen med varmlim mens den ligger på en plan flade. Afstivningerne anbringes så inden i sektionen mens den vender på hovedet, hvorefter placeringen justeres og delene limes til side- og endestykker samt toppladen med varmlim.

De indvendige afstivninger er alle forsynet med 2" (5 cm) huller med 3"-4" (7,5-10 cm) centerafstand for at mindske vægten, men også - og ikke mindst - for at gøre det muligt at føre ledninger igennem langs sektionen.

Dernæst forstærkes hver samling med glasfibertape og epoxy, dette giver konstruktionen størstedelen af dens styrke. Giv det hele en gang lak eller maling bagefter. Niveauforskelle kan laves ved at skære toppladen ud, lave passende udskæringer i afstivningerne og sænke eller hæve den udskårne del og lime den fast med varmlim efterfulgt af glasfibertape og epoxy. (Jeg tror det sikkert er hvad amerikanerne kalder 'cookie-cutter'.)

Figur 2 (klik for at forstørre)

Konstruktionen er meget let, billig og nem at lave. Der behøves ingen nøjagtige hjørneklodser, og den nødvendige træ-bearbejdningsfærdighed er mindre end 'begynder-niveau'! Mine ScaleSeven-sektioner er 4' x 2' (120 x 60 cm) og vejer lige under 7,5 lbs (3 kg) hver. De er meget stærke, og i løbet af de 17 år som er gået, har de ikke slået sig.

Tydeligvis bliver den færdige sektion stivere jo højere sidestykker man bruger. Jeg tror imidlertid at 4" (10 cm) er nær det optimale, og det betaler sig næppe at gøre dem meget højere.

De færdige sektioner males eller lakeres. Billig maling er fuldt tilstrækkelig, farve og glans kan vælges efter behag.

Ændringer:
2008-03-15: Opdateret til HTML 4.01 Strict.
2009-01-01: Typografi opdateret.

Opdateret 2009-01-01